Днес той щеше да започне 55-ата си година.

25.03.2022

В дните когато западния свят се отказва от участието на руски състезатели на повечето световни форуми заради войната в Украйна се връщаме над тридесет и пет години назад с историята на

 

Той стъпва на ледената пързалка на ЦСКА на петгодишна възраст. След години на леда среща и Катя. И красивата история на Сергей Гринков и Екатерина Гордеева започва. Треньорът на Сергей - Владимир Захаров, решава, че е по-добре той да се състезава при двойките. Тогава за първи път вижда Екатерина, която е на 10. Четири години по-големият Сергей първоначално не е особено доволен от дребното момиче, което ще му бъде партньорка. Съвсем скоро обаче двамата се стиковат перфектно.

 

Първото голямо състезание за двойката е Световното юношеско първенство, което те печелят през 1985 г., а година след това стават номер 1 и при мъжете и жените. Следват нова световна титла и златен олимпийски медал в Калгари през 1988 г. Двамата са най-младите олимпийски шампиони при спортните двойки - Сергей е на 21, а Катя на 17. На Игрите двамата вече са двойка и в живота. Първата целувка била в новогодишната нощ. Двамата били на гости на фигуриста Александър Фадеев, който ги поканил да видят мястото, където строи вилата си. Единственото напълно готово от нея било банята (руска баня). Мисля, че Сергей отслабна с пет килограма докато се целувахме в сауната, спомня си Катя.

 

През 1990 г. Сергей и Катя се отказват от състезателната си кариера и се местят при професионалистите, като участват в турнетата на “Звезди на леда”. Като състезатели те имат олимпийска, 4 световни и 2 европейски титли. На 20 април 1991 г. Катя и Сергей сключват граждански брак, а няколко дни след това и църковен. На 11 септември 1992 г. се ражда и дъщеричката им Дария.

След като Международният кънки съюз променя правилата си и позволява на професионалистите да се състезават на Олимпиадата в Лилехамер през 1994 г., Гордеева и Гринков печелят втората си олимпийска титла. След триумфа семейството се установява в САЩ, където участва в различни турнета и състезания за професионалисти. В трагичния 20 ноември 1995 г. двойката тренира на пързалка в Лейк Плейсид, въпреки болките на Сергей в гърба. Катя решава, че Сергей не я вдига във въздуха заради болките, докато не чува падането му на леда. Това е последният танц на определяната като най-перфектната двойка в живота и на леда. 28-годишният Сергей е покосен от инфаркт.

 

След смъртта на съпруга си Екатерина отказва да се пързаля с друг партньор. В негова памет написва бестселъра “Моят Сергей: Любовна история”, по който по-късно е направен филм за живота на Гринков. Години наред Екатерина не желае да погледне друг мъж, докато не среща олимпийския шампион Иля Кулик. Двамата се женят през 2001 г., а година след това се ражда дъщеря им Елизавета.

Rivva.infoКоментари