Състезателен кон загина на колодрума на Grand National

07.04.2019

Десет годишният расов жребец Up for rewiev загина на състезанието Grand National в Англия. В състезанието участват 40 спортни коне които бягат по трасе с дължина малко над 6,8 километра. Колодрумът, който се намира в близост до Ливърпул, е изграден от 30 високи над два метра препятствия. От стартиралите 40 коне финишират по-малко от половината - 19. 

 

Up for rewiev/Преглед/ е кафяв канадски кон/Brown Gelding/, има две победи на колодрумите в Англия през 2018 година, като последната е с жокея, който го язди и през фаталното състезание Мулинс. На състезанието Up for rewiev пада фатално още на първото препятствие.

 

Английското състезание е виоко рисково, като от 2000 година това е дванадесетия убит кон. Състезанието датира от 1839 година, като от тогава са загинали 83 коне.

 

Организаторите твърдят, че са направили необходимото за безопасността на конете и жокейте и не възнамеряват да налагат допълнимтелни мерки за сигурност.

 

Надбягването е съпътствано с излишна пищност и показност, като англичанките показват оскъдни тоалати и поведение. 

Наградния фонд е съответно 500 000 английски лири за победителя и съответно 200 000 и 100 000 паунда за подгласниците, а суетата на колудрума е в повече дори за Англия.

 

Букмейкърите на острова са събирали над 200 милиона паунда залози за гнките.

Rivva.info