21 български спортисти ще ни представят в Корея

10.02.2018

Започнаха зимните олимпийски игри в ПьонЧанг, Корея. На форума участват 2 952 спортисти от 92 страни. Русия е отстранена от игрите заради допинг скандал, но руските спортисти се състезават под неутрален факт. На игрите е представена и Тонга, чийто знаменосец излезе гол до кръста на церемонията по откриването. Южна Корея и Северна Корея ще излезнат с общ отбор в женския хокей.

 

Българската група е от 21 спортисти, които ще участват в Ски скок, Биатлон, Сноуборд, Ски бягане, Шeйни и Алпийски дисциплини. 11 от спортистите ни са дебютанти на олимпийски игри. "Ветерани" на зимни игри са Александра Жекова и Мария Киркова, които направиха дебюта си в Торино през 2006 г.

 

През 2006 година България печели сребърен медал на шортрека. Hа игрите във Ванкувър 2010 и Сочи 2014 оставаме без медал, като най-дъбрато класиране е петото място на Соня. Надеждите ни за добро представяне и медал отново са свързани със сноубода, където при жените пак ще разчитаме на Жекова, а надеждата ни при мъжете е Радослав Янков. Премията за златен медал за спортистите ни е 250 000 лв.

 

Бюджетът на игрите е над 2 милиарда долара, което ги прави сред най-скъпите до момента. Прогнозите са, че ще бъдат и най-студените с температури до -30 градуса. Организаторите са подсигурили най-бързия интернет достъп за спортистите.

 

Закупилият правата за излъчване на зимните олимпийски игри и летните в Токио през 2020 година са поискали 4.6 милиона лева за излъчване на първенствата от БНТ. Националната ни телевизия е отказала да заплати сумата. Ще бъдат излъчени 110 часа от зимните игри и 250 от летните през 2020 година с което ще се покрие изискването на МОК да бъдат осигурени минимум 100 часа безплатно излъчване от зимните и 200 часа от летните игри.

Rivva.infoКоментари