Цари Мали град

12.10.2019

Хиляди туристи се радват на реставрираната през 2013 година антична крепост Цали Мали. На 53 километра от София и 15 от Самоков в билото на Верила планина се намира с.Белчин. Тръгвайки от столицата ни най-прекия път е през Панчарево, продължавайки по пътя за Бистрица и Железница.

 

Крепостта е разположена на хълма „Св. Спас“ над Белчин, а до нея може да се стигна по две екопътеки, и двете сравнително стръмни, но с дебела сянка и пейки за почивка  или със специален асансьор.

 

Освен историческите находки от времето

на управлението на император Валент (364 – 378 г.), в местността има много приятни места за разходка, отдих, конна езда.

 

Най-малките се радват на понита и люлки, както и на възможността да стигнат до крепостта по въжен мост.

 

Реставрацията е извършена по проект за над 5 580 хил. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“, като самоучастието на община Самоков е 5% или 288 хил. лева.

 

Желанитето на общината бързо да възвърне самоучастието си гостите разбират още спирайки в центъра на с.Белчин, който е направен паркинг зона, където за да оставиш автомобила си трябва да платиш 2 лева. Достъпът до историята ни е оценен на 4 лева за възрастни и 2 лева за деца и пенсионери.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*