Батак, в сърцето на Родопите

01.02.2020

Град Батак е разположен по склоновете на Баташката планина в Западните Родопи.

 

Намира се на 147 километра от София. От столицата може да е стигне като се минава през гр. Пазарджик, който отстой на 36 кв. от възрожденския град.

В Батак през май 1876 година се състояла кървавата трагедия, разтърсила цяла Европа: след двуседмична битка с огромна османска войска - башибозук от шестхилядното население на Батак оцелели само хиляда души. Българските революционери са водени от Петър Горанов.

 

Защитата на църквата "Света Неделя" продължила три дни.

 

За да принудят батачани да се предадат, османците пуснали кошери пълни с пчели  и запалена слама в църквата, много от хората загинали заради недостиг на кислород. Свършила и водата и жените с ноктите си изкопали кладенец в църквата.

 

Селището било изгорено до основи, като останала само каменната църква "Света Неделя", в която около две хиляди души, предимно жени, деца и старци били изклани отстоявайки християнската си вяра.

 

Училището, което било в близост до църквата „Света Неделя“ се оказва последно убежище на около 200 души, които били изгорени живи, докато се криели в него.

 

От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?

Хе там зад горите... много е далече,

нямам татко, майка: ази съм сирак,

и треперя малко, зима дойде вече.

Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:

помня го клането и страшното време.

Бяхме девет братя, а останах сам.

Ако ти разкажа, страх ще те съземе...

Подир две години посрещнахме Гурка!

Тогаз лошо време и за тях наста:

клахме ги и ние, както те ни клаха;

но нашето село, чичо, запустя,

и татко, и мама веки не станаха...

Иван Вазов "Възпоминания от батак"

Намирайки се в района на град Батак не може да останем безразлични и към красотата на едноименния язовир, който заради финния си пясък и красивия остров в него е наричан "морето на Родопите". Вълните предизвикани от повея идващ от планината допълнително подсилва ефекта.

Rivva.infoКоментари