Силви Вартан сподели коя е любимата й българска дума: “Обич!

24.04.2014

Емоционална, естествена и откровена.Така изглежда Силви Вартан, която още като дете заминава за Франция. Нейният дом сега е Америка. Пътят й обаче започва от България. Френската музикална звезда, която е родена в старопланинското село Искрец, признава, че винаги се връща в България с огромна радост и носталгия.

 

Певицата си спомни и за своя дядо, за когато каза, че е бил впечатляващ човек, на когото се е възхищавала. "Усещах голямата му любов към мен, а той прекарваше голяма част от времето си с мен”. Певицата разказа, че дълго е плакала, когато е видяла къщата на дядо си при първото завръщане у нас. Всичко изглеждало точно така както го била оставила, когато като дете тръгва със семейството си за Франция. Днес къщата вече е изцяло разрушена.

 

Вчера певицата представи втората си автобиографична книга “Дума по дума” (ИК “Колибри)”, която е на пазара от началото на април. Написана като азбучник, но в нея по много особен начин са представени вътрешните изживявания на всяка дума, предадени по великолепен начин от певицата. За разлика от дългите речници, в този София се римува с Париж, Лакатник - с Лос Анжелис, Марица - със Сена, а самота – със свобода.

 

Вартан е осъзнавала, че иска да бъде артист още на 6-годишна възраст, а първата и сценична изява е била в Копривщица. Започнала да пее на 16. "Тогава американският рок дойде в Европа и започнах да изпълнявам музиката, която завладя света и след това ми предложиха и други песни. Пях текстове, които бяха по-близки до мен и моята възраст. След това открих хореографията и танците, което отключи желанието ми да танцувам и изпълнявам всякакви сцени. Винаги в живота си съм искала да се забавлявам. Обичам страстта и обновяването, а тази професия я упражнявам, за да избягам от рутината. Щом разбера, че дълго време съм се занимавала с нещо, обръщам нещата на 180 градуса. Затова и се завърнах в Нашвил и си спомних за времената, когато бях на 16 години", каза още Силви Вартан. Днес на сцената на Зала 1 на НДК Вартан ще изнесе концерт, посветен на най-новия си албум "Силви в Нашвил". Песните са изпълнени с динамика, жизнерадост и енергия в стил кънтри рок. В албума има и две балади. Едната от тях - “Чужденка”, певицата чувства особено близка. Разбира се, Силви ще зарадва родните си почитатели и със своите най-големи хитове.

 

Арт Център „Кърнолски“ връчи годишната си награда “Сърцето на България“ на Силви Вартан за нейните невроятни творчески успехи, постоянната й ангажираност и съпричастност към проблемите на децата и младежите, както и за огромния й принос за пропагандирането на българската култура.

София Пелова/rivva.info