През язовирите на Родопите

03.07.2022

Първият от язовирите от обиколката ни из Родопите е Батак. Намира се на шест километра от град Батак и на 134 километра от София. От столицата може да се стигне след като от магистралата се отбием за Пазарджик и следваме пътя до възрожденския град.

 

Продължавайки към Доспат минаваме покрай Язовирите Голям беглик, Широка поляна и Блатото. Целия път от Батак до Доспат е осеян с чешми от чучурите на които струи ледена планинска вода и кътчетета за почивка с беседки и барбекюта. Природата е невероятно красива и величествена.

 

Преминаваме и през едно от местата с най-чист въздух в планетата - над Баташката планина. Изследвания доказват, че в района има естествена йонизация на въздуха – едно от най-рядко срещаните природни явления по света. В ройона е и най-новото село на картата на България Свети Константин.

 

Перлата от разходката ни е язовир Доспат, който е втория по големина в България. Дълъг е 19 килметра и са намира на 1200 метра надморска височина. В единият му край е кацнал град Сърница, а на финала му е едноимення град.

 

От Доспат се насочваме към Девин, пътят е живописен, но и осеян с много завой, а през зимните месеци, та чак до Април е хубаво да бъде и опесечен предвид непрестанното спускане. Пътят до язовир Цанков камък е рехабилитиран твърди познатата ни табела за използваните евро средства и държавно съфинансиране. Цаков камък е най-новият язовир в страната ни. Строителството му започва 2004 и е окончателно завършен началото на 2010 г. Височината на бетонната стена е 130 метра

 

След отбивката за Цанков камък ремонтираната пътна отсечка приключва и се движим по познатите ни тесни балкаснски пътища осипани с паднали камъни, което налага допълнително внимание.

 

Следващият язовир по пътя ни е с дължина над десет километра и с най-високат стена в България 144 метра. Във водите на Въча са изградени голям брои понтони.  В близост се намират две известни пещери – Ягодинската пещера и Дяволското гърло.

 

Последният от язовирите е и най-малкият по обем и по площ от каскадата Доспат-Въча. Според местна легенда на мястото, където днес е язовир Кричим, имало стар кладенец около който в полунощ се събирали джуджета. След като се надсвирвали с гайди и тъпан, те един след друг скачали в кладенеца. Джуджета били известни със злия си нрав и народът ги наричал навяци. Затова едно от наименованията на язовира е Навяците.

 

Продължавайки по пътя си излизаме пред град Пловдив, с което разходката ни из Родопите завършва, а красивите гледки от живописната ни обиколка остават.

Rivva.infoКоментари