Зорница Попганчева: Темите, които ни замислят, ни правят по-добри

07.05.2019

Със Зорница София се срещаме след като талантливата ни режисьорка завърши снимките на новия си филм за Румена войвода, голяма част от сцените на който са снимани в района на Родопите


- Лесно ли е да се прави култура в България?

- Няма лесни неща в България. Но пък тук хората са по-малко от, да речем Щатите или Турция, по-лесно се срещат и когато има добра воля, което пък е задължително като правиш каквото и да било, по-бързо могат да си помагат. Не мисля, че мога да деля хората по страните в които живеят. Различавам ги по-скоро по средите, които обитават - с какви хора общуват, какви книги четат, имат ли телевизор, за какво го използват... каква среда обитават. Като цяло се смята, че българите рядко помагат. Това не се отнася обаче за хората, с които общувам. Така че е доста относително.

 

- Отпускат ли се достатъчно пари за българско кино?

- Не. Механизмите не са наред и няма политическа воля това да се промени, защото няма културата сред определени прослойки да разберат колко важни и за тях биха били тези механизми.

 

- В "Прогноза" играе хърватинът Крешимир Микич, в "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" - сърбина Мики Манойлович.  Успешна тактика ли е това за популяризиране на българското  кино?

- Предполагам, но не това е причината за избора на един актьор. Или поне не единствената.

 

- В "Под прикритие 4" проговориха на турски. Ше помогне ли това за пласирането му извън България?

- Предполагам да.

 

- Вашият филм "Прогноза" е сниман в Турция. Кой ви насочи към красивите места там?

- Не е сниман в Турция, имаше такава идея, но не се осъществи. Исках да снимам на Гьокчеада, островът, където карах сърф, но е гранична зона и беше трудно осъществимо.

 

- Има ли възможност красивите места в България да бъдат запазени?

- Само със здрава ръка и радикални мерки, имам предвид включително разрушаване на съществуващи полузаконни строежи. А не сервилничене пред частни интереси. България трябва да започне да значи нещо и за политиците. Много ли искаме...!

 

- Природа, ценности, история, приятели...евтино ли се продаваме?

- Много!

 

- За какво, кого бихте направили филм или спектакъл. Върху какво бихте работили с удоволствие?

- Теми, които ни замислят, което пък ни правят по-добри. Много романтично и старомодно звучи, но за мен в това е смисълът от изкуството.

 

- Коя е любимата ви книга? Коя четете в момента?

- Много любими книги имам, вечно ще ми е любим Селинджър, например Франи и Зуи. А в момента чета много интересни книги, две, и двете не са излезли още на пазара. Едната се казва "Бялата ни спалня" и е на нов автор - Радмила Младенова. Чета я, защото ще правя худовественото оформление на книгата. Другата е нова книга от Люси Филипова и е тайна.

 

- Нещо което днес ви е харесало и бихте снимали, за да го имате под ръка ...когато ви стане тежко или просто искате да се усмихнете?

- За тежко чак не знам, не снимам по тази причина. След малко ще снимам картината, която рисувам в момента, защото след това ще я променя.

 

- Кой въпрос обичате да си задавате, дори и само за да изречете на глас отговора му ?

- Колко съм щастлива? Много е отговорът.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*