Menar Fest 2024 стартира на 12-ти януари

31.12.2023

Шестнадесетият Menar Fest представя игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка  от 12 до 28 януари в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Кино Влайкова.Фестът ще бъде излъчван и онлайн през платформата Neterra TV+.

 

Фокусът на фестивала ще бъде върху немските копродукции със страни от региона на MENAR. Сред заглавията са „Любов x 3” на Фараз Шариат, „Любов, дойче марки и смърт” на Джем Кая, „Камъкът си тежи на мястото” на Илкер Чатак и „Орай” на Мехмет Бююкаталай.

 

Програмата съдържа 23 премиерни заглавия от игралното кино, 4 докуметални и две програми с късометражно кино. Откриването на 12-ти е с казахстанската комедия "Див лук" ("Mountain onion").

 

Турското кино на феста е представено от "Моля потвърдете" (Lütfen cevap veriniz) с участието на звездите от сериала "Възходът на империите : Отоманската империя" (Rise of Empires: Ottoman) Ушан Чакър и Джем Югит Юзюмогул. Водещата женска роля е поверена на Мелиса Шенолсун, която е и продуцент на филам.

Филмът бе сред номинираните на фестивала "Златен портокал" в Анталия, а Джем Югит Юзюмогул спечели приза за водеща мъжка роля през 2022 година.

 

Това бе и последния проведен фест в Измир след като от програмата за 2023 година бе свален филмът "Декрет" (Kanun Hükmü) на Неджла Демирчи разказващ за двама държавни чиновници - преподавател и доктор, които са уволнени от работа по време на извънредното положение, въведено в Турция след опита за преврат през 2016 година. Наложената цензура върху документалната лента доведе до оставки на голяма част от журито и провалянето на конкурса.

 

Ливанското кино е представено от комедията "Всички пътища водят към Рим".

Rivva.info