Наградите ИКАР раздадени и по време на пандемия

01.11.2020

Церемонията за връчване на наградите ИКАР се проведе със седем месеца закъснение, в навечерието на деня на будителите, а не както е по традиция на 27 март - деня на театъра.

За най-добър спектакъл бе избран "Празникът" поставеният на сцената на "Зад канала" от Явор Гърдев, с участието на Иван Бърнев, Бойко Кръстанов(номиниран за водеща роля), Пенко Господинов, Весела Бабинова и Иван Петрушинов.

 

Призът за водеща женска роля получи Елена Димитрова за ролята си в "Как е" по Самюел Бекет в театър "Сфумато". Йордан Ръсин с ролята си в спектакъла на театър "Възраждане" "За едно явление в електричеството" получи статуетката за най-добра мъжка роля. Потановката донесе и наградата за най-добра авторска музика на Михаил Шишков-син.

 

Пловдивският театър спечели наградата за най-добра режисура със "Слава" на Стайко Мурджев. Постановката донесе и статуетката за поддържаща мъжка роля на Димитър Банчев, познат ни от изявата си в "Игри на волята".

Постановката на Мурджев „Най-бързият часовник във вселената“ играеща се в Театър 199 донесе нагргадата за поддържаща женска роля на Станка Калчева.

 

ИКАР за изключителен принос към българския театър получи Марин Янев, а наградата за чест и достойнство режисьора Никола Петков. Наградата за цирково изкуство се присъди на Николай Балкански. Кирил Маричков взе приза за принос към музиката.

Rivva.info