Стрелча - аромати, история и лечебни извори

22.06.2020

На 100 километра източно от София, сред хълмовете на Средна гора, се е сгушило планинското градче Стрелча, познато с лековитите си минерални извори.

 

Легендата разказва, че някога болна биволица едва влачела недъгавите си нозе, докато не влязла във водата да се разхлади. Тогава, за изненада на стопанина си, излязла напълно здрава. Доказано е че изворите край Стрелча лекуват опорно-двигателния апарат и нервната система. Освен известния лековит извор "Банчето" в града има и минерален басейн, градска баня и балнеосанаториум. Темпертурата на най-топлия извор в градчето достига 56 градуа.

 

В Стрелча през 1953 година се е лекувал и Златю Бояджиев след получения тежък инсулт, в следствие на който цялата му дясна половина е парализирана. От градчето са и първите рисунки на Бояджиев с лявата ръка, които той подарява на музейната експозиция.

Историческият музей, който се помещава в Неделевата къща, се пази и спомените за стрелешката чета, както и за ръководителя на сраженията по време на Априлкото възстание Панайот Волов. При обсадата на местния конак за първи път се конструира и метален топ от казан за ракия.


На входа откъм Пловдив, който е на 70 километра отстояние, се намира едно от древните тракийски светилища − хероон „Жаба могила”. Интересни също са живописните скали с причудливи форми, средновековната крепост „Стрелчанско кале”, тракийският скален мегалитен комплекс "Качулата – Скумсале – Кулата".

 

Планинският релеф на Стрелча е благодат за златното цвете на България - маслодайната роза. Пролетния дъжд прави реколтата от уханното цвете до тон от декар, което е достатъчно за извличане на над половин килограм розово масло, символ на България по света.


В състава на розовото масло има повече от 300 вещества с полезни свойства. То действа антибактериално и антиалергично, стимулира окислителните процеси и неутрализира неприятното действие на свободните радикали. Българско розово масло има в най-скъпия парфюм Her Majesty на Клайв Кристиян. Флакон от 500 мл от него струва 195 000 евро.

При изваряването на розовия цвят се добива и розова вода също широко използвана в козметичната индустрия предвид положителното й въздействие при почистване и лекуване на кожата.

България изнася ликьор от рози, розова ракия, сладко от рози, а от тази година започва и производтвото на кисело мляко с рози.

Празникът на розата в града често е сред отличените в годишните награди в туризма.

 

Разположена на южния склон на Средна гора Стрелча е удобна изходна база за посещения на редица забележителни природни и исторически обекти: средногорските първенци Богдан, Буная и Вълк, туристическите комплекси "Бунтовна", "Барикадите" и "Оборище".

Rivva.info