Мерките срещу дезинформацията в медиите спрени от Министерство на културата

29.05.2020

Комисията към Министерство на културата, подготвяща новия медиен закон, отхвърли предложението за противодействие на дезинформацията в интернет.

Предложението на ВМРО бе всяка информационна платформа да посочи действително лице което да носи наказателна отговорност при тиражиране на невярна и компроментираща информация.

 

Председателят й Вежди Рашидов заяви, че страната ни ще изчака до септември, когато ще има обсъждане на европейско ниво за форми и мерки за борба срещу фалшивите новини.

 

Поредният експеримент със създаване на фалшива новина направи тази седмица Александър Македонски, който "провъзгласи" 3D изображение за природния феномен "Спящата невеста" в Пирин. Фалшивата новина за дни бе споделена хиляди пъти във фейсбук и от множество информационни сайтове, които я побликуваха без да се интересуват от къде и информацията и дали източника е достоверен. Сред наивните бяха ladyzone.bg и wave.rozhlas.cz.

В събирането на повече посещения на страниците си много сайтове качват непотвърдени новини, като поставят въпросителни в текста или преекспонират съдаржанието за подбуждане на интерес.

 

Предвид ограничените бюджети с които се издържат и липсата на редактори голяма част от информационните платформи често качват и грешна информация или безсмислици, без нарочна умисъл. БНТ качи информация за Цветан Цветанов със снимка на Цветан Василев на сайта си.

 

Медиината комисия отхвърли и предложението за въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир, което е наложено в много съседни на нас страни.

Rivva.info