Изложба за княз Александър I Батенберг в художествената галерия в Ловеч

09.09.2019

Изложба за княз Александър Първи Батенберг ще се помещава до 30 септември в художествената галерия в Ловеч. Ордени и нагръдни знаци с лика на княз Батенберг и Конституцията на Княжество България от 1879 г, снимков материал и документи, свързани с княз Александър Първи Батенберг, съхранявани в Държавния архив в Ловеч ще могат да разгледат гостите на люляковия град до края на месеца. Показан е и поднос, подарен на Батенберг от жителите на Ловеч на 25 юни 1879 г.

 

Експозицията е естествено продължение на честванията за Съединението на Княжество България с Източна Румелия и чесваните 140 години от избирането му за първия български княз на освободеното княжество.

На 6 септември 1885 от варненската „Телеграфо пощенска станция“ Александър I Батенберг уведомяма ръководителите на бунта в Пловдив, че подкрепя Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В 15.00 часа от балкона на „Телеграфо пощенската станция“ пред събралото се множество варненци князът оповестява събитията в Пловдив и подкрепата си за Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

 

Александър Батенберг е избран за княз на  Княжество България от Първото ни Велико Събрание на 17.04.1879 г., когато е бил на 22 години. След Обединението Русия започва канмапия за отстраняването на Александър I Батенберг, която завършва с преврат на 09-и август 1886 година. Стефан Стамболов и помоща на Сава Мутуров извършва контрапреврат на 26-и август 1886 г. и Батенбег се връща в България, но тъй като Русия не го подкрепя сам абдикина на 26-и август 1886 г. 

 

Началото на годината Българската държава откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг от търг във Виена.

Rivva.info



Коментари