Мъдростта на азбуката ни

24.05.2020

Думичката азбука идва от две букви и не кои да е, а първите две в глаголицата - аз и буки. Българската азбука е всъщност разказ за грамотността, като поредността на писмото ни разкрива мъдростта на дедите ни:

 

Аз буки веди глаголи добро есть жичье... - Аз зная буквите и животът със знанието е добър... Това ни казва нашето а, б, в.

Нашият живот да е покой и Речи слово (с думи) твърди са повелите които ни учат да бъдем в мир със себе си и да бъдем директи в изказа си.


В превод от прабългарски азъ означава памет. Освен това на древния ни език алем означава първи, а ан означава бог или небе.

 

В новата азбука Кирил и Методий поставят на челно място буквата А като символ на начало и самосъзнание. Всяка следваща буква е взета от началото на конкретна дума и четени последователно те образуват смислен текст-послание. Кодът на азбуката ни дава да се разбере защо са нужни буквите, какъв е техния смисъл и накъде ще ни поведе родното слово.


Преведена на съвременен български език тази уникална азбука звучи така: "помни буквите, учи да говориш! добре е да живееш здраво на земята! защото както хора мислите, наша е той опора. изричай словото твърдо! нагоре всеки да лети! върви! избягвай червея! покорявай висотите! ти мъж, ти юноша, вие хора! човече! с ум и разум! във вярна посока и с ясно съзнание! напред! слава!“


24 броя „цветни пирамиди“ са разположени на знакови места в Пловдив сред които: Главната, Цар-Симеоновата градина, площад „Стефан Стамболов“, край Римския стадион, в „Капана“, Малката базилика и Гребната база.

Безплатно паркиране в града под тепетата ще важи за празничните 24 и 25 май.

 

Най-малките ученици на СУ Васил Левски пуснаха сто цветни балона в небето над Карлово.

 

Предците ни са оставили и много разум в името на страната ни, наричайки я Домът на различните племена.

Rivva.infoКоментари
 
Тодор - 25/05/2019
Моето име пък значи Твори добри речи, нашите нещо са се объркали най-вероятно.

Симо - 25/05/2019
Словото и мислите са живот...това значи името ми...и след като го разбрах още повече си го хресвам

Добромир Пелов - 24/05/2019
Учи буквите, говори добре...Поне на 24 май. Ако не можеш - замълчи. Ще говориш на 26-ти...И всички останали дни. Както си знаеш. Защото днес буквите отдавна са загубили състезанието с цифрите. С цифрите върху банкнотите и в банковите сметки...Но с тези букви сме преминали през петвековна тъма. И предците са ги опазили...Дано и занапред е така. Защото, както е казвала Венета Ботева за управниците, които са се подигравали с нея с 30 лева пенсия - тези ще умрат и никой няма да ги помни, а за Христю песни ще се пеят, така и избори ще идват и ще си отиват, а буквите ще останат вечни.

Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*