Отворени врати в нощта на музеите

11.05.2019

Започва европейската седмица на Нощта на музеите. Свободен вход през нощта на 11 май отваря музеят на парите на Бундесбанк, където посетителите могат да се опитат да различат фалшиви от истински пари, както и да подържат златно кюлче. 42 музея във Франфуркт също ще бъдат с безплатен вход до полунощ.

 

В България на 11 май регионалният исторически музей в Плевен ще представи изложбата съвместен проект на бургаския и русенски исторически музеи "Луксът на XIX век". Голяма чест от експонатите са придобити след задържането им при опит за нелегален трафик на културни ценности през територията на България.

Голяма част от мобилната изложба е и „френска колекция”, която включва 13 настолни часовници, 32 вази и 11  свещници към тях, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар.

 

Париж отваря безплатно вратите на 10 от известните си музеи на 18 май. Сред тях са Музеят на Пикасо, „Мармотан Моне“, музеят на модерното изкуство и култура "Жорж Помпиду".

 

За петнадесета поредна година София също ще отбележи нощта на музеите, като до полунощ ще бъдат отворени Националният исторически музей, Военно-историческият музей, Софийската градска художествена галерия, Квадрат 500, Двореца, както и всички къщи-музеи в столицата.

Rivva.infoКоментари