Годишният филмов фестивал Sofia Menar ще се проведе от 12 до 28 януари

08.01.2018

Десетият фестивал на източното кино Sofia MENAR Film Festival ще се проведе от 12 до 28 януари в София. Програмата му представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка.

 

Официалното откриване на феста е с иранския филм Кръговрат/Immortality на режисьора Мехди Фард Гадери. Ще бъдат представени над 50 игрални, документални и късометражни филма.

 

На 20 ще бъде премиерата за българския зрител и на документалния филм на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питийо - Земя/Terra. Филмът е озвучен от Ванеса Паради. Страхотният визуален разказ показва влиянието на човека върху другите живи създания, нанесените вреди на биоравновесието и изолираността ни от природата.

Заснемането на филма отнема година и половина, по два месеца за всеки десет минути. Българският зрител познава френският фотограф и от филма Човек/Human.


Турското кино ще бъде представено от игралните филми Сватбен Танц/ Kasap Havası на режисьора и сценарист Чиидем Сезгин и Прах/Toz на Гьозде Курал, и от 7 минутния Догодина/Seneye.

 

На фестивала ще бъде представена и книгата на младия пътешественик Тихомир Иванов "Камино: Пътят на завръщането" и историческият роман на унгарския автор Виктор Хорват "Турско огледало".

 

Прожекции ще има в Културен център G8, Евро синема, Чешки културен център, Дом на киното и Dada Cultural Bar.

 

Голяма част от филмите ще бъдат показани и във Варна и Стара загора, където прожекциите стартират съответно от 19 и 27 януари.

Rivva.infoКоментари