"Огънят на Анадола" взриви публиката в НДК със спектакъла си „Троя“

22.10.2016

 

Богове, полубогове и простосмъртни, невероятно пресъздадени от танцьорите на Националния балет на Турция „Огънят на Анадола“, взривиха от емоции и аплодисменти публиката в НДК. Повече от два часа 50-те балетисти затаиха дъха на зрителите със сюжета на спектакъла си „Троя“, разказващ за най-кръвопролитната война на древността – десетгодишната Троянска война. На сцената оживяха Омировите герои - олимпийските богове (Зевс, Арес, Тетида, Аполон, Афродита...), ахейците (Ахил, Агамемнон, Елена, Менелай, Патрокъл, Диомед, Одисей ...) и троянците (Хектор, Парис, Приам, Андромаха, Бризеида...), а зад невероятното им превъплъщение  е изключителната хореография на Мустафа Ердоган. Ефектната сценография, музика и костюмите на героите от древногръцката митология „Илиада” , подсилват въздействието на постановката за епоса на Троянската война.

 

Освен че се раздадоха докрай в етюдите на постановката, затаяващото изпълнение нямаше как да се случи без невероятната харизма на балетистите. От началото до края на спектакъла те общуваха с публиката и й раздаваха от поразителната си емоция. Не се пестиха и след финала на „Троя“, когато повечето от тях излязоха на бис и направиха солови изпълнения.

 

Емоцията не приключи и след падането на завесите. Националните балетисти на Турция останаха и продължиха да подаряват усмивки на зрителите. И, разбира се, снимки за спомен.

 

Специално за българската публика, освен новата програма „Троя”, в двучасовия балетен спектакъл , като комплимент за българската публика, неподражаемият балет „Огънят на Анадола „ бе включил и етюди от най-популярните си постановки.

 

Утре на невероятния спектакъл „Троя“ ще се наслади и публиката във Варна.

 

"Огънят на Анадола"  получава овациите на Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк,  Берси в Париж. Играе с огромен успех в Парламента на Китай, Московския Кремъл, Джамията Мохамед Али в Кайро, пред Египетските пирамиди... От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова.

“Огънят на Анадола” е с три рекорда  в "Гинес" : най-бързия танц в света - 241 стъпки в минута, като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.

 

Арт директор и хореограф е създателят на трупата Мустафа Ердоган. Зрелищните спектакли на трупата са резултат на дълги репетиции, съпроводени от хореографи, естети, диетолози, масажисти и йога инструктори.Танцьорите имат теоритични часове по "Нотация на ритмите на Анадола" за да достигнат техниката си до абсолютен перфекционизъм.

 

Мустафа Ердоган е роден в Хакари през 1965 г. Той учи философия в университета в Хаджеттепе и публична администрация в университета Гази. По време на образованието си не престава да се интересува от народни танци и с трупите, които тренира, печели награди по фестивали и състезания в Турция и извън нея.

 

Искра МилеваКоментари