Свободен вход на национална галерия "Квадрат 500" до 28-ми май

26.05.2015

В 28 зали на 4 етажа са подредени близо 1 700 експоната в новата национална галерия. Пространството обединява реконструираната сграда на бившия Технически университет и Галерията за чуждестранно изкуство.

 

В изложбените зали са показани картини и склуптори от Националния музей на българското изобразително изкуство и Галерията за чуждестранно изкуство. Ръководител на работната група за концепцията на националната галерия е академик Светлин Русев.

 

Работата по откриване на "българския Лувър" е продължила 15 години. Министерството на културата обяви конкурс за директор на експозицията, като крайният срок за подаване на апликации е 29 май.

 

За директор на галерията, към момента, е назначена Слава Иванова - директор на Националната художествена галерия в периода 2009-2013 г.

 

Името е галерията "Квадрат 500", както е известно мястото, където се намира комплексът, също е определено след конкурс на Министерство на културата.

 

Достъпът до галерията е безплатен до 28-ми май, когато ще е официалното й отриване. Входът ще е свободен и на 28-ми след 14.00 часа. От 29-ти входът ще е 10 лева и 5 лева за ученици и студенти.