Главният карикатурист на “Шарли Ебдо” напусна седничника

19.05.2015

Главният карикатурист на “Шарли Ебдо” Реналд Лузие напусна сатиричния седмичник. Оттеглянето му е изцяло негов избор и само атаката срещу редакцията на изданието го е спряла да си тръгне по-рано.

 

Лузие е автор на корицата на броя, който излезе след терористичния акт, на която е изобразен Мохамед с надпис: “Аз съм Шарли” и “Всичко е простено”, работи в изданието от 1992 година.

 

Друг журналист от сатиричното издание Зайнеб Разауи е получила последно предупреждение преди уволнение.

 

През април Зайнеб, Люзие и още тринадесет служители на вестника поискаха от новото ръководство на изданието да получат статута на пълноправни акционери в него, но желанието им не е уважено.

 

Сега 40 процента от акциите на “Шарли ебдо” са собственост на родителите на Шарб – убитият главен редактор на списанието, 40 процента се държат от новия директор по публикацията, а 20 процента са в ръцете на финансовия директор.

 

При терористичната атака срещу редакцията на “Шарли Ебдо” на 7-ми януари загинаха 12 души, сред които главният редактор Шарб и двама полицаи, единият от които мюсюлманин. След атаката редакцията на Шарли Ебдо получи дарения в размер на 30 милиона евро. Изданието регистрира и рекорден тираж, но въпреки финансовия подем напрежение сред авторите ескалира и екипът се разпада.

Rivva.info