60-тия конкрс "Евровизия" без участието на България

18.05.2015

60-то издание на конкурса за песен на “Евровизия” бе открит във Виена. Участие в надпреварата ще вземат 33 страни. В конкурса освен страната ни няма да участва и Турция. Македония ще бъде представена от Даниел Каймакоски, който има записан дует с Камеия Тодорова. Гърция ще се състезава с песента на Мария Елена Кириаку.

 

Мотото на юбилейния конкурс е ” Създаваме мостове”. Участниците са разделени в две групи, които ще се съревновават на полуфинали. От двата полуфинала ще бъдат излъчени 10 финалисти. Колуминацията на певческата надпревара е на 23 май, като ще се зачитат гласовете изпратени само от територия на страни финалисти. 50% процента от оценката е формирана от зрителсския вот, 50% от жури.

 

Въпреки, че България няма да участва на конкурса страната ни е домакин на детския формат на Евровизия, който ще се проведе на 21 ноември в софийската зала “Арена Армеец “, след като националната телевизия на страната спечелила детския конкурс през 2014 г. Италия се отказа от домакинстването. Претендент за провеждането на детския конкурс освен България бе и Армения, която остана трета на точка от участниците ни Крисия Тодорова и близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови.

Rivva.infoКоментари