Сам Банкман-Фрийд плати гаранция от 250 млн. долара

27.12.2022

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд е с наложена гаранция от 250 млн. долара, докато чака съдебен процес по обвинения в измама, свързани с фалита на криптоборсата и кражба на милиарди долари от средствата на клиентите на FTX, за да покрие загубите в своя хедж фонд Alameda Research.

 

Банкман-Фрийд и бившата му интимна приятелка Елисън са обвинени в престъпно поведение, което е допринесло за срива на криптоборсата, което повлече след себе си и срив в цените на криптовалутите. Използвали са милиарди долари от клиенти на FTX, за сделки на други криптоборси, плащане на високорискови инвестиции и прикриване на загуби в хеджфонда Alameda Research.  Фрийд бе експулсиран от Хавай, където избяга след разкритията за финансови злоупотреби в FTX.

 

Събитията повтарят фалита на турската криптоборса Thodex в края на 2021 г., което доведе и до забрана от страна на централнаат банка за използването на криптовалута при покупка на стоки и услуги.

 

 

Банкман-Фрийд е вторият по големина дарител за Демократическата партия в САЩ с 39 млн. долара в навечерието на изборите за Конгрес, като по-голяма сума е дал само Джордж Сорос.

 

Сам Банкман-Фрийд е роден през 1992 г. в кампуса на Станфорд, където родителите му и до днес са водещи професори по бизнес и право. През 2014 г. той завършва Технологичния институт на Масачузетс (MIT) със специалност физика и математика.

 

От създаването си през 2019 г. до фалита FTX бе набрала частни инвестиции за 1,8 млрд. долара, с което през тази година достига и най-голямата си оценка от 32 млрд. долара. Сред инвеститорите бяха някои от най-големите хедж фонд мениджъри, както и частни фондове като Sequoia, SoftBank и Paradigm, които вече са обезценени до нула.

 

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*