Температурите продължават да се покачват и през 2020

16.01.2021

Средната глобална температура през 2020 година е била 14,9 градуса по Целзий. Две деситилетия по-рано средната температура на Земята е била с 0,4 по-ниска.

 

Високите температури през изминалата година доведоха до големи горски пожари в Сибир, Австралия и Амазония. Бедствени засушавания в Индия оставиха безлюдни стотици села поради липсата на вода още през 2019. Хората мигрират заради невъзможността да оцеляват при 45 градусовите жеги и липсата на питейна вода.

 

Големите 20 петролни и въгледобивни компании са основните виновници за глобалното замърсяване, като те са изхвърлили на 35% от въглероден диоксид в атмосферата. Водач в черната статистика е Сауди Арамко, която изхвърля над 4,38 % от световни вредни емисии, следвани от руската Газпром, иранската петролна компания,английската Chevron и американската Exxon.

 

Европейските страни най-усърдно продължават да следват парижкото споразумение за подобряване на климата.

Сувереният фонд на Норвегия, подкрепен от правителството, се отказва от разработването на нефтени находища и от 2020 година инвестиционната им програма е насочена към развитието на зелена енергия. Фондът с капитатал над един трилион долара, натрупани основно от добив на от нефтените находища на Норвегия, които пеотапно намаляват добива.

Най-високо производство на ел. енергия от лигнитни въглища в Европа има в източните райони на Гeрмания.

 

Към споразумението се завръща и САЩ след избирането на Джо Байдън. Великобритания планира да прокара законодателни промени които да забранят продажбата на бензинови и дизелови автомобили след 2030 година.

 

Въпреки намаляването на темпа на изграждане на централи за зелена енелгия в развитите държави те достигат до над 25% от енергийните източници. През 2019 новите зелени мощности достигнаха до 55% от всички изградени.

Най-голямата соларна централа е изградена в Мароко, на на площ от 3000 декара и захранва с електричество над 1 000 000 човека.

 

Със средно 1,8 градуса са били по-високи от нормалните имерените средни температури през 2020 година и в България.

Rivva.info