Великобритания с амбициозен план в защита на околната среда

04.08.2021

Борис Джонсън планира да прокара законодателни промени които да забранят продажбата на бензинови и дизелови автомобили след 2030 година. Опозицията очаква това реалистично да се случи десетилетие по-късно през 2040 година, тъй като покупката на електромобили от началото на 2020 година е едва 5,5% от всички новозакупени. Още средата на миналата година Лондон наложи ограничение за движение на дизелови автомобили.

 

В плана на Джонсън е заложено и изграждането на вятърни паркове по крайбрежието с капацитет 40 гигавата, като към момента те са 10 гигавата. Повишаването с 300% на чистата енергия ще струвва 48 милиарда паунда. Англия възнамерява да увеличи и ядрените си мощности в централата на западния бряг.

 

Предвидени са 5 милиярда паунда за подобряване на обществения транспорт. Инвестиции ще има и в обновяване парка на Бритиш еъруейс със нови самолети с нулеви емисии, оптимизиране енергийната потребност на домовете, както и в технологии за улавяне и консервиране на вредните емисии.

 

Изграждането на зелени централи бе силно забавено през годината, като очаквания спад спрямо 2019 е над 13%. Най-голямата соларна централа е изградена в Мароко, на на площ от 3000 декара и захранва с електричество над 1 000 000 човека.

Rıvva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*