Съмнения за пране на пари от водещи световни банки

22.09.2020

400 разследващи журналисти публикуваха информация за съмнителни трансакции на стойност близо 2 трлн. долара в целия свят. Най-голям обем трансакции е осъществен през Deutsche Bank - 1.3 трилиона долара, което е над половината от превъртането на средствата с неясен произход.

 

Преводи за над 60 млн. долара, получени в България и изпратени извън нея също са определени като подозрителни в доклади на американските служби за борба с финансовите престъпления.

 

Седем трансакции в три банки в България са сред съмнителните направени в периода между декември 2010 г. и април 2017-а г. Над 31 млн. долара са получени в България, а от страната са пратени близо 32 млн. долара. Българската банка за развитие е получила най-голямата съмнителна сума в размер на 31 милиона долара. Сред нареждалите преводи от българия са Пиреосбанк/изкупена от Юробанк/ и Инвестбанк която бе сред тестваните от ЕЦБ преди година след критаката отправена от Европейската комисия за недостатъчни мерки срещу прането на пари.

 

От ЕК изискаха България да осигури на ефективен надзор и прилагането на европейските правила в борбата срещу прането на пари. Цитиран е и миналият незабелязан от регулаторните ни институци превод от над 140 милиона от Венецуелската петролна компания през Инвестбанк.

Rivva.infoКоментари