Барбадос планира да е република от ноември 2021 година

16.09.2020

Барбадос обяви намерението си да премахне кралицата като свой държавен глава и да стане република до ноември 2021 г. В момента Барбадос е част от Страните на Британската общност, в които кралица Елизабет II, в качеството си на монарх на метрополията, действа като държавен глава.

 

„Настъпи моментът да оставим напълно колониалното си минало“, се казва в реч на министър-председателя на Барбадос Миа Мотли. В нея тя изразява мнението на населението Барбадос да е отделна ребуплика със свой държавен глава.

 

„Барбадос ще направи следващата логична стъпка към пълен суверенитет и ще стане република по времето, когато празнуваме нашата 55-та годишнина от независимостта.“, се казва още в речта.

 

Страната получи своята независимост от Великобритания през 1966 г., въпреки че кралицата остава неин конституционен монарх и държавен глава.

 

През 1998 г. комисия за преглед на конституцията на Барбадос препоръча статут на република, а през 2015 г. тогавашният министър-председател Фройндъл Стюарт заяви, че „в най-близко бъдеще трябва да преминем от монархическа система към републиканска форма на управление“.

 

Повечето карибски държави поддържат официални връзки с монархията след постигане на независимост. Барбадос ще се присъедини към Тринидад и Тобаго, Доминика и Гвиана, ако продължи с плана си да стане република. Ямайка също отбеляза такъв преход, като министър-председателят Андрю Холнес заяви, че това е приоритет на неговото правителство.

 

Барбадос направи още една стъпка към независимост от Обединеното кралство през 2003 г., когато замени лондонския съдебен комитет на тайния съвет с Карибския съд, разположен в Тринидад, като окончателен апелативен съд.

Rivva.infoКоментари