Wırecard пред фалит след откритата липса на 1,9 милиарда евро(обновена)

25.06.2020

Wirecard официално поиска защита от кредиторите, предвид дългове в размер на 4 милиарда долара, които не може да обслужва. Компанията е пред фали сред срива на акциите й.

 

Седмица по рано стана ясно, че мними сметки във филипинските банки BPO и BDI по които тряваше да има 1,9 милиарда не съществуват. Филипинската централна банка обяви, че такива средства няма в местната банкова система.

 

В сметките според баланса на компанията трябва да са налични 1,9 милиарда евро, комисионни плащани от партньорите им в азиатските страни за обработка на плащания през платформата Wirecard.

 

Арестуван е изпълнителен директор и председател на Борда на директорите Маркус Браун, който е част от компанията в продължение на 20 години. Браун бе пуснат от ареста след гаранция от 5 милиона евро. Разкритията за манипулиране баланса на Wirecard започнаха от публикации на Financial Times през 2019 г. Браун потули скандала след като назначи специален одит от KPMG, които не откриха доказателства за манипулиране на баланса, но не можаха напълно да опровергаят твърденията.

 

Финансовият министър на Германия предупреди за срив на имидж за Германия като бизнес място. Рейтинговата агенция Moody's срина кредитоспособността на институцията с шест нива до ниво „trash“ (неинвестиционен рейтинг).

 

Инвеститорите започват съдебни дела за понесени загуби срещу одитора на компанията EY, който заверява отчетите й от единадесет години. Холандската асоциация на инвеститорите European Investors – VEB счита, че EY носи отговорност за Wirecard и вече е поканила одиторската фирма на извънсъдебни дискусии.

 

Компанията отлага за пореден път и представянето на годишния финансов отчет, което опропасти възможноста за финансиране от консорциум от германски банки. Оздравяването на компанията със заемни средства е все по-трудно постижимо предвид липсата на 25% от активите на Wirecard.

Rivva.infoКоментари