Европарламентът за налагане икономически санкции на Китай

20.06.2020

Европейският парламент отправи критики към Китай във връзка с новия закон за националната сигурност в Хонконг. Eвродепутатите призовават Съюза да наложи икономически санкции на Китай.

 

Края на 2018 година Вашингтон наложи високи мита за внос на китайски стоки, предвид което Китай насочи износа си към страните от Европа. Много китайски фирми са с интерес да инвестират в Европа, предвид ограничаването на северноамериканския пазар.

Рестрикциите за китайски стоки в ЕС ще се отпази благоприятно на европейските гиганти. Сред първите 100 световни компании по пазарна капитализация след излизането на Англия от ЕС има само две ирландски компании от европейската икономическа зона.

 

Новия китайски закон, ограничава правата на продемократичните активисти, като излага на риск от преследване дипломати и бизнесмени.

Планирано да се проведе чрез видеоконферентна връзка среща на върха ЕС-Китай. Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет, Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ще разговарят с китайския премиер Ли Къцян.

 

През февруари лекари от Хонконг излязоха на протест с искане за затвараряне границата с Китай, като директно го обвиниха за внасяне на заразата- През 1997 година в града е регистрирано първото заразяване на човек с вируса на птичия грип. През първата половина на 2003 г. в Хонконг се разразява и епидемия от вируса атипичната пневмония (SARS).

 

Хонконг е великобританска територия след англо-китайската война през 1860 година. През 1997 г. Хонконг е върнат на Китай в качеството си на свободен административен район, а от 2010 година започват активни протести предвид ограничаване свободите на гражданите.

Rivva.infoКоментари