Високи америкaнски мита за "Еърбъс"

16.02.2020

От 18-и март САЩ повишат митата за внос на самолети от Европейския съюз на 15%. Мярката е нов етап в продължаващия спор заради „Еърбъс“ и проблемите на американския самолетостроителен гигант "Боинг", след като Америка и Световната търговска организация обяви за незаконни европейските субсидии за „Еърбъс“.

"Боинг" са в затруднено положение, като акциите им паднаха с над 10%, след като средата на 2019 се наложи да приземят новия и модел Боинг 737 МАКС като при две катастрофи поради проблем в софтуера загинаха 346 души.

 

Размерът на митата бе вдигнато през октомври 2019 на 10%, когато американското правителство реши да обложи допълнително европейски продукти на стойност 7,5 милиарда долара.

 

Търговското съревнование между САЩ, Европа и Китай продължава, като се налагат мита ограничаващи движението на стоки. Други европейски продукти, сред които вино, сирене, кафе и зехтин се облагат с 25% от САЩ от октомври.

 

В паралелно дело СТО отсъди в полза на Европа срещу САЩ за самолетостроителя „Боинг“, съперник на „Еърбъс“, но Брюксел досега не е получил правото да наложи свои мита.

Rivva.infoКоментари