Първите двадесет петролни компании отговорни за 35 % от глобалното замърсяване

11.08.2021

Големите 20 петролни и въгледобивни компании са основните замърсители на природата. Дванадесет от тях са държавни, а останалите са международни монополисти в бранша.

Направените изследвания показват, че от 1965 година те са изхвърлили над 480 милиарда тона от въглероден диоксид, което представлява 35 % от глобалното замърсяване.

90% от замърсяването е причинено от ползването на крайния продукт произведен от тях: петрол, реактивно гориво, газ и въглища. Една десета е от отделените газове при добива, рефинирането и доставката на горивата.

 

Най-големият замърсител към края на 2017 година е компанията Сауди Арамко, която изхвърля над 4,38 % от световните вредни емисии от 1965 година до края на 2017. Втора е руската Газпром, а трети са Иранската петролна компания, следвани от английската Chevron и американската Exxon.

 

Голяма част от изброените компаниите в резултат на проучването са излезли със становище, че не се чувстват отговорни за замърсяването причинено от петролните продукти, някои от компаниите са стартирали програми за добавяне и на биогорива, налагано и от местните законодателства.

Проучването изкарва на светло и средствата които петролните гиганти дават за лобирането за избягване на екологичните норми, които са в размер на 200 милиона долара годишно.

 

В Чили през декември е свикана среща на световните лидери които да предприемат мерки за ограничаване дейността на петролните и енергийни компании. Желания резултат от срещата е да се ограничи температурното затопляне до 1,5 градуса по Целзии от началото на индустриалната експанзия. Ще се предприемат мерки за увеличаване добива на чиста енергия и реализирането на проекти с финансиране от Световната банка и Фонда за чиста енергия аналогично на най-големият фотоволтайчен парк в Мароко с над 500 000 панела, като ще спести на земяна над 700 000 тона CO2.

 

Замърсяването със серен диоксид също е в пeрманентен възход предвид изхвъряните в атмосферата газове от големите индустриални комплекси, като комплекса Марица-Изток се нарежда сред първите 20 в черната класация.

Япония е извършила най-големи международни инвестиции в замърсяващи индустрии, като финансира електрически централи на въглища в Индия, Бангладеш, Индонезия, Виетнам и Мароко.

 

Изследване на Питър Фрумов показва, че 90 от най-големи индустриални предприятия са отговорни за над половината от температурното покачване в периода 1880 – 2010 и за една трета от покачване нивото на световните океани в този период.

Rivva.infoКоментари