Британският гигант Томас Кук фалира

23.09.2019

Британският туроператор Томас Кук преостанови дейнотта си. Английските авиационни власти обявиха новината, че всички полети на компанията се анулират в ранните часове. Влизането в сила затварянето на компанията е внезапно. Фалита е факт след като през уикенда компанията не осигури необходитото й финансиране от 200 милиона паунда.

 

Над 1500 туристи не могат да се приберат по домовете си. Туристи на компанията в Ямайка не са допуснати да напуснат хотела си преди лично да заплатят ползваните нощувки. Томас Кук излезе със съобщение до клиентите си да не ходят на летищата въпреки, че имат закупени билети.

 

Туристите, служителите и акционерите на компанията ще предяват претенции към финансови и застрахователните компании, което ще доведе до допълнителни финансови трудности на острова. Указания са качени на сайта за приходи на острова. Загубите за Англия ще бъдат минимум 100 милиона паунда.

 

Компанията е с 178 години история и е най-дълго задържалия се на пазара туроператор. Над 9000 работни места на острова и 12 000 служители на компанията по света са в риск.

 

105-e самолета на компанията остават на земя. Акциите на Томас Кук от средата на 2018 година са в перманентен спад, като в петък паднаха до 3,45 p.

Rivva.infoКоментари