Откраднаха лични данни и от американската банка Capital one

30.07.2019

ФБР арестува хакер успял да открадне личните данни на 106 милиона кредитоискатели на Capital one. Централата на американската банка е в МакЛийн Вирджиния, а капиталовата й капитализация в размер на 370 милиярда долара, соето я прави седмата по големина в САЩ.

 

Течът на данни е на над 100 милиона пребиваващи в САЩ и още 6 милиона жители на Канада. На над 80 хиляди клиенти е открадната информация относно наличните авоари, кредитно досие и лични данни. Арестуваната 33-годишна Пейдж Адел Томпсан е обвинена в кюмпютърни измами в областния съд в Сиатъл.

 

При претърсването на дома на представящата се под псевдонима „особняк”  Томпсън е иззета всичката налична компютърна техника, като са открити откраднати данни и от други дружества.

 

Пробивът в базата данни на банката е извършен на 19 юли, кото два дни по късно с имейл са уведомили банката, че има изтичане на данни в сайта GitHub. от КапитълУан веднага са потърсили съдействие от властите и са потърсили съдействие за федералното престъпление.

 

През 2017 изтичане на лични данни имаше и от Equifax – една от най-големите в щатите компании за кредитни анализи, като изтекоха лични данни на над половината от населението живеещо в САЩ. Equifax заплати по извън съдебно споразумение 700 милиона долара глоба и компенсации на клиентие си от 425 милиона долара.

Rivva.info

 Коментари