И Англия започва ваксинация на момчетата за HPV вирус

09.07.2019

Ваксинация на момчетата но възраст 12-13 години стартира от Септември в английските училища. Момичетата на острова се ваксинират от 2008 година насам и над 80% от англичанките на възраст между 18 и 24 години към момента са със серума. Правителството обяви че от тази учебна година започва кампания и при момчетата с цел да ограничи раковите заболявания предизвикани от вируса.

 

Властите в Англия очакват с кампанията да предотвратят над 100 000 случая на ракови заболявания до 2058 година.

 

HPV се предава чрез интимен (генитален) контакт – обикновено при полово сношение. Има над 100 различни щама и в повечето случай е безвреден, при хора с висок имунинет, но може да причини и рак на шийката на матката, пениса, ануса, главата и врата.

Основния видим симптом са генетални брадавици които могат да бъдат и с малки размери във вид на тъмни люспи в областа на генеталите и вътрашната част на бедрата.

 

Над 90 процента от населението е хващало някои от видовете на вируса през живота си които в общия случай са безвредни за мъжете, но по-често предизвикват усложниния при жените.

 

Ваксините се прилагат в САЩ и Австралия, където разпространението на вируса от 22% преди старта на кампанията е паднал до 1% десет години по късно.

Rivva.infoКоментари