Жегите обезлюдяват райони в Индия и Пакистан

15.06.2019

Бедствени засушавания в Индия оставиха безлюдни стотици села поради липсата на вода. Хората се местят заради невъзможността да оцеляват при 45 градусовите жеги и липсата на питейна вода.

Много семейства напускат домовете си в търсене на вода следтвие сушата и историческите жеги.

 

Температурите в южния град Чуру, щата Раджастан достигнаха 50,6 градуса по целзии, което го доближи до рекордно измерената температура на Земята през 2016 година, когато отново в щата Раджастан бяха отчетени 51 градуса. Рекордни температури над 50 градуса са измерени и в съседен Пакистан.

 

Азия е континента с най-драстични промени на климата, след като потреблението на електричетво нарастна с 2,9 процента за последната година, а се разчита оновно на електроенергия произвеждана от въглища.

 

Пренаселеността в азиатските градове също помага за климатичната катастрофа, като китайското правителство обмисля планове за спиране процеса на урбанизация.

 

Изграждането на фотоволтайчните централи в района е възпрепятствано от интересите на собствениците на ТЕЦ-ове. Единствето Турция от страните в региона има изградена стратегия за увеличаване производството на електрическа енергия от възобновяеми източници.

 

Европейските страни най-усърдно продължават да следват парижкото споразумение за подобряване на климата, като Сувереният фонд на Норвегия, подкрепен от правителството, се отказва от разработването на нефтени находища и решиха от 2020 година да пренасочат инвестиционната си програма от добив на черното злато към развитието на зелена енергия. Фондът с капитатал над един трилион долара, натрупани основно от добив на от нефтените находища на Норвегия, но е решен да се пренасочи към добива на слънчива и вятърна енергия.

Rivva.infoКоментари