Европейските компании издишат пред американките и китайски гиганти

18.05.2019

С население над 500 милиона Европейския съюз е третия по големина пазар след Китай и САЩ. Въпреки образованите кадри и наличните на стария континент ресурси европейските компании не са равностойни на корпорациите през океана и азиатските им конкуренти.

 

В листата на първите 100 световни компании по пазарна капитализация след излизането на Англия от ЕС има само 12 от европейската икономическа зона. От първите двадесет компании няма нито една европейска. Швейцарският фармацефтичен конгломерат Рош холдинг, който контролира Новартис, Санофи и Байер е едва на 30-та позиция, а френската модна корпорация която шие и за бранда Кристиан Диор, LPP и Burberry е на четиридесета позиция.

 

Америка и Китай настояват Европа да вземе страна в икономическата война помежду им, но европейските компании са зависими и от двете суперсили.

Франция ползва китайски влакове, китайските фотоволтайчни панели изместиха произвеждените от европейските фабрики на Ренесола. Huawei изгражда 5G мрежата в Германия, спечели и пред конкуренцията за Англия, но след намесата на МИ6 и обвиненията от страна на Америка в шпионаж бъдещето на китайския телекомуникационен гигант на острова е под въпрос. Германския гигант в телекомуникациите технологии Simens е на стотна позиция.

 

Автомобилните гиганти в Европа също са застрашени от свиване на бизнеса и съкращаването на половин милион работни места към 2030 година. Опел се опитва да е конкурентен, като ще инвестира 5 милиярда евро в изграждане на завод за електромобили във Франция, включително 1,2 милиярда европейска целева помощ.

Германските Фолксваген и Даймлер са сред първите 20 компании по приходи съответно с 233 и 166 милиарда евро за 2017 година.

 

Българската държава е ориентирана към покупката на американски военни самолети, пренебрегвайки европейските им квиваленти.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*