Българка начело на Световната Банка

02.02.2019

Кристалина Георгиева оглавява Световната банка. Бившият български еврокомисар ще изпълнява временно длъжността президент на влиятелната международни организации за финансова помощ.

 

Българката ще е начело на организацията до провеждане на избори за президент през проблетта, след ненадейното напускане на Джим Йон Ким, който бе начело на Световната банка от 2012 година. Досега Кристалина Георгиева беше главен изпълнителен директор.

 

Георгиева-Кинова бе още заместник-председател на Еврокомисията през 2014 година, като отговаряше за ресор бюджет и човешки ресурси, но напусна ЕК преди две години за да стане част от управата на Световната банка. Българката участва и в надпреварата за генерален секретар на ООН, в която конкурираше Ирина Бокова.

 

За изпълнителен директор на Банката при изборите след два месеца се спряга Иванка Тръмп. Най-голямо влияние при гласуване имат САЩ 15,9%, следвани от Япония с 6,9%. Китай, Франция, Германия и Виликобритания са с по 4%. България е с 0,3% влияние при гласуване.

Rıvva.infoКоментари