Саудитска Арабия потвърди убийтвото на Джамал Кашоги след разкритията на турската полиция

21.10.2018

Турската полиция потвърди убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги  в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Властите на южната ни съседка обявиха, че притежават аудиозапис от който ясно се разбира, че Кашоги е разпитван, измъчван и убит в стая на втория етаж на консулството.

 

Изнесени са и видеодоказателтва, че Кашоги е влезнал в консолството, но не и излезнал. Принудителното освобождаване на служителите от работа в конолството час след убийството.  Пристигането  на 15-членен екип, сред които физическият убиец и шефа на отдела за съдебна медицина Салах ал Тубайги с частен самолет в деня на изчезването на Кашоги.

 

Джамал Кашоги изчезна на 2-ри октомври след като бе извикан в конулският отдел на страната си в турската столица. Саудитския принц-претолонаследник Мохамед бин Салман ал Сауд отрече властите да имат нещо общо с изчезването на журналиста който има критична колонка към управлението на страниците на  Вашингтон прес, но след изнесените доказателства признаха убийството.
Близките на Кашоги все още не знаят къде е тялото му, което спроред мюсюлманските традиции трядва да бъде погребано до 24,00 часа на деня след смърта. Турските власти претърсват гориста местност в близот до Истанбул, където има информация че са спирали автомобили на консулството.
Много от големите корпорации сред които Гугъл, Тесла, Ню Йорк Таймс и Файненшъл таймс се отказаха от участието в конференцията Инициатива за икономическо развитие която е планирана за 23 октомври в Риад.
Преди дни саудитския принц в изгнание Халед бин Фархан ал Сауд обяви от Германия, че е имало опит за отвличането му.
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че може да разгледа въпроса за санкции срещу Саудитска Арабия заради убийството на саудитския журналист въпреки че първоначално подкрепи сунитите. Великобритания, която е основния военнен дотавчик на Саудитска Арабия също планира санкции.
Rivva.info


Коментари