Скъпо ще струва на международната търговя политиката на Тръмп

16.08.2018

Над 430 билиона долара може да струва на световната икономика стартиралата от Америка търговска война, предупреди Международния валутен фонд. Ограниченията може да доведът до спад с 0,5% до 2020 на световния брутен вътрешен продукт.

 

САЩ наложиха мита и върху вноса на стоки от Китай на стойност 34 млрд. долара, същите са в сила от 12.01 американско време на 01.07.2018 г.

Тръмп въвежда 25% мита върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминии от Китай, както и от ЕС, Канада и Мeксико. На редица други китайски токи като цитари, кучешки и котешки храни, химия и гуми също е наложена 10% ставка.

Това рефлектира в спад с по 0,3% на БВП на Германия, Франция и Италия, а при Англия и Япония спада е с 0,2%.

 

Тръмп продължи ограничаването на вноса като наложи мита от 50% до 100% на стоки внос от Турция, което допълнително подкопа лирата. Ердоган му отговори като обяви че доларът ще отпадне като резервна валута и въведе мито на американския алкохол от 120%

 

Китай е най-големият търговски партньор на САЩ, следван от Канада и Мексико. За миналата година търговският дефицит на САЩ с Китай е достигнал рекордните 375 млрд. долара, което е причината за агресивните действия на американската администрация. Очаква се до 400 000 работни места ще бъдат закрити в САЩ, като ще редуцират голям брой от служителите си фирми които оъщетвяват внос от Китай, спедиторски фирми и търговци.

 

Индексът на Шанхайската финансова борса падна с 1,1% след обявяването на наложените мита от САЩ, но след обявените реципрочни дейтвия от страна на китайското правителство което от 6-и юли борсовият индекс се нормализира.

 

Вашингтон настоява Пекин да промени законите си за интелек

туална собственост и да отвори пазарите си за американски компании, но на срещата в София китайският премиер Ли Къцян заяви, че ще намали митата за внос на европейски стоки и ще пренасочи износа на Китай към ЕС.

 

Търговията между Китай и страните от Източна Европа се е увеличила с 24,5% за първите пет месеца на годината и много китайски фирми са с интерес да инвестират в Европа, предвид ограничаването на северноамериканския пазар за производителите от Китай.

 

САЩ наочва търговските си отношения към Англия и Русия, предвид което и Тръмп направи бърза обиколка след посещението на китайския премиер в Европа.

Rivva.infoКоментари