Разпределение на мигрантите искат Германия, Франция и Австрия

24.06.2018

Срещата по въпросите на миграцията и убежището бе свикана от председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. Лидерите на България, Франция, Германия, Италия, Гърция , Малта, Испания, Австрия, Белгия и Холандия обсъждат в Брюксел пренасочването на концентираните в Германия, Австрия и Франция мигранти, като те бъдат върнат в европейските страни където са пристигнали първоначално, т.е. Гърция, Италия и България.

 

Срещата е броени дни преди Европейския съвет,  предвиден за края на другата седмица, на който се очаква миграцията да бъде основна точка. Темата за мигрантските квоти остава спорна от началото на бежанския поток, като миналата година тя предизвика напрежение между председателя на Европейския съвет Доналд Туск и еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

 

България ще предложи четири точки за справяне с проблема - незабавно спиране на потока от нелегални мигранти, гарантиране на външните граници на ЕС, изнесени центрове за настаняване на бежанци извън границите на Общността, а тези, които вече са в ЕС, да бъдат настанени в центрове от закрит тип.

Страните от Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Чехия и Словакия, които най-силно се противопоставят на мигрантските квоти, заявиха, че няма да участват.

Rivva.infoКоментари