Китай с планове да ограничи населението в големите градове

12.02.2018

Китай стартира програма за ограничаване населението на мегаполисите в страната, като търговския гигант Шанхай трябва да има не повече от 25 милиона жители през 2035 година, а населението на столицата Пекин не трябва да надхвърля 23 милиона през 2020 г.

 

Правителството е удобрило план за ограничаване наплива на населението от малките градове и селата към мегаполисите като мярка за избягване "болестта на големите градове". Пренаселването уваличава замърсяването, задръстванията в ежедневния трафик и престъпността и намалява достъпа и качеството на предлаганите социални услуги - здравеопазване, образование и свободно придвижване.

 

Към края на 2015 година жителите на Шанхай са 24.15 милиона, а в Пекин над 21.5 милиона. От плана, се очаква най-силно да бъдат засегнати мигрантите и по-бедните граждани. Китайските големи градове са изправени и пред риска от спукване на балона от постоянно растящите цени на имотите. Ефект от който пострада и Бълраия преди 5 години.

 

В първата четровка на най-гъсто населените градове са азиатскитя мегаполис Доха с 44 500 жители на квадратен километър, следван от колумбийския Меделин. Четворката се допълва от още два азиатски града Момбай и Манила. Един от най-пренеселените градове в Европа е Барселона.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*