Джихадисти удариха и столицата на Европа

22.03.2016

Серия от взривове разтресоха белгийската столица тази сутрин. Малко след 8 ч. местно време две експлозии са избухнали на летище "Завентем" в Брюксел. Час и петнадесет минути по-късно взрив е отекнал в една от централните станции на метрото в Брюксел - "Малбек", намираща се в близост до Европейската комисия, по-късно бомбени атентати са извършени в още две ключови метростанции "Шуман" и "Ар Лоа".

 

13 души са загинали на летище "Завентем". На метростанция "Малбек" убитите са 20, а по-късно в още две ключови метростанции "Шуман" и "Ар Лоа" В Белгия е въведено най-високото ниво, 4-то, на терористична заплаха. Ранените са над 170 по последнни данни. За оцелелите от терористичните атаки се грижат в 15 болници. В основната от тях преди минути е бил подаден сигнал за бомбена заплаха, но това не е спряло работата на медиците.

 

От външно министерство обявиха телефонни линии за връзка - спешен ситуационен телефон за Белгия 1771. От целия свят връзката с посолството ни в Брюксел е 0032 2 374 47 88. Телефон на външно министерство в София 02 948 24 04. Мобилните мрежи в Брюксел са претоварени, връзките с европейската столица са затруднени.

 

Атентатите идват четири дни след ареста в Брюксел на Салах Абдеслам, главният заподозрян за атентатите в Париж през ноември миналата година.

Rivva.infoКоментари