Споразумение срещу глобалното затопляне

13.12.2015

Глобално споразумение срещу покачването на световната температура бе подписано от 195 държави в Париж. Ангажиментът на страните е да намалят вредните си емисии през следващите десетилетия така, че глобалното затопляне да бъде ограничено до 1,5 градуса по целзий. Реакцията на световните лидери е след като се очаква 2015 да бъде по-топла от 2014, която бе определена като най-топлата година до момента.

 

Предвижда се да бъдат отпускани по 100 билиона долара годишно от 2016 до 2020 година на слаборазвитите страни за да променят икономиките си в съответствие с новите индустриални стандарти. Изостаналите икономически държави ще бъдат стимулирани да преминат към възобновяеми източници на енергия и да намалят използването на изкопаеми горива.

 

С помоща на световните учени ще се търси балансът между изхвърлени в атмосферата и абсорбирани парникови газове. Ограничаването им над нивата, които не могат да се поемат от океаните, растителността и технологиите за улавяне на въглероден диоксид и води до климатично затопляне.

 

Идеята за тавана на въглеродните емисии е развита след срещата в Канкун, Мексико през 2010 г., когато световните лидери постигнаха съгласие да ограничат глобалното затопляне с до 2 градуса по Целзий над прединдустриалните времена. В кампаниите по ограничаване вредните емисии водещи до покачване на световните температури активно се включват и известни лица, сред които и Леонардо ди Каприо.

 

Най-големите световни замърсители - Китай и САЩ дадоха обещания за чувствително съкращаване на парниковите газове до 2030-та година.

Rivva.infoКоментари