ЧЕТИРИ ЛАПИ с нетрадиционна онлайн кампания срещу лова на лъвове в заграждения

27.11.2015

На сайта www.realtrophy.org всеки може да изпрати своя снимка, с която да призове за забрана на трофейния лов в Южна Африка

 

Mеждународната организация за защита на животните „Четири лапи“ стартира мащабна кампания срещу лова на лъвове в заграждения в Южна Африка. Кампанията #RealTrophy цели да убеди властите в Република Южна Африка да наложат забрана върху трофейния лов на лъвове. На сайта www.realtrophy.org всеки може да покаже, че има далеч по-ценни трофеи от кожата на отстрелян лъв пред камината. Със снимка с хаштаг #RealTrophy, поддръжниците на кампанията могат да споделят на уеб сайта това, с което се гордеят най-много: медал, диплома, ръчно изработени мебели или зеленчук с рекордни размери от градината – творческите идеи са добре дошли, стига да са в съответствие с хуманното отношение към животните и да не са ловен трофей.

 

Ежегодно около 1000 лъва биват отстреляни в Южна Африка, за да бъдат след това препарирани и да украсят къщите на богати пишман ловци, предимно европейци и американци. Животните са отглеждани във ферми, след което са затваряни в открити заграждения, където срещу крупна сума всеки може да изпита тръпката да убие Царя на животните.

 

Лъвовете за трофеен лов се развъждат в повече от 200 ферми в Южна Африка. Днес около 6000 лъва се отглеждат в плен и съдбата им е предрешена – това е ръст от 50 процента в сравнение с 2010 година. Докато са съвсем малки, лъвчетата се отделят от техните майки и се използват за туристически атракции – посетителите на фермите могат да ги глезят и да се снимат с тях, или да ги разхождат, когато поотраснат. Много от туристите не са наясно каква е реалната съдба на отглежданите в плен лъвчета – собствениците на фермите убедено твърдят, че животните се развъждат с цел опазване на вида, макар истината да е много по-различна.

 

Когато животните навършат зряла възраст и достигнат необходимите физически качества за добър ловен трофей, те се предават за отстрел. Цената на отстрел на мъжки екземляр може да достигне до 45 000 евро. От ловците обикновено не се изисква специално разрешително или доказан опит при лов. Всъщност, много от тях преди това дори не са докосвали огнестрелно оръжие. Това означава, че смъртта на значителна част от отстрелваните в заграждения лъвове е изключително мъчителна, тъй като те не са убивани с един точен изстрел, а умират бавно и мъчително. Трофейният лов на лъвове в заградени пространства е считан за неетичен не само от организациите за защита на животните и милионите техни поддръжници, но също така и от редица ловни асоциации.

Rivva.infoКоментари