Четири атентата за ден. Франция отново нападната половин година след стрелбата в Charlie Hebdo

26.06.2015

Четири атентата са извършени днес. В Европа, половин година след атаката срещу Шарли ебдо, бе атакуван химически завад във Франция. Убит е един човек, който е намерен обезглавен. Жестотко убитият е местен бизнесмен. Главата му е била закачена на оградата до входа на завода. Нападателят, 35-годишния Ясин Салхи, е арестуван.

 

Най-малко 27 човека бяха убити в Тунис, край град Сус. Въоръжени мъже след като акустират с надуваема лодка започват да стрелят безразборно по плажа, а след това нахлуват в хотел “Импириъл Мархаба”. Сред жертвите има граждани на Великобритания и Германия. Единият терорист е застрелян, втория се издирва.

 

Над 25 са жертвите и над 200 са ранените при атака в Кувейт, след като атентатор – самоубиец влиза в джамията по време на традиционната петъчна молитва, на която присъстват около 2 000 души. Джамията се намира в един от най-оживените райони в източната част на кувейтската столица. Терористична група, свързана с организацията “Ислямска държава” е поела отговорност за атаката.

 

Кувейт е управляван от сунити, но в емирството живеят и множество шиити, които според “Ислямска държава” са еретици. Джихадистите от “Ислямска държава” са отговорни за подобни атентати срещу джамии през последните месеци в Йемен и Саудитска Арабия.

 

30 души са убити, след като въоръжени мъже са нападнали военна база на Африканския съюз в Сомалия. Нападението е дело на групировката “Ал-Шабаб”, свързана с терористичната мрежа “Ал Кайда”.

Rivva.info
Коментари