Пет световни банки ще бъдат глобени за борсови манипулации

20.05.2015

Пет световни банки очакват да бъдат глобени за манипулация на борсовите индекси. Швейцарската банка Ю Би Ес я очаква глоба в размер на 545 милиона долара за манипулиране и на лихвения процент на лондонския междубанков пазар /Либор/, който служи за определяща компонент при отпускане на заеми в еврозоната. Ю Би Ес е сключила споразумение с американското министерство на правосъдието за разкриване на банковите манипулации, предвид което й е наложена минимална глоба.

 

Още две европейски банки ги очакват санкции - Барклис и Роял банк ъв Скотланд ги очакват глоби свързани с манипулации на извънборсовия международен валутен пазар /Форекс/.

 

Наказателна процедура има и срещу две американски банки Ситигруп и Джей Пи Морган, като размера на глобите за петте банки в размер на 6 милиарда долара.

 

Края на 2013 година Ю Би Ес, Ситигруп и Джей Пи Морган и още пет банки бяха глобени за манипулации на междубанковия лихвен процент Euribor, което е довело до значителни щети на клиентите на европейските и американски банки.

Rivva.infoКоментари