Мерки на ЕК срещу имигрантската вълна в Средиземноморието

21.04.2015

Европейският съюз прие план за действие от 10 точки за спиране на вълната от имигранти, пресичащи Средиземно море. Европейската комисия ще акцентира в две направления – контрол и спасителни операции.

 

Съветът на министрите на външните работи в Люксембург, в който участва и българският министър Даниел Митов, започна с минута мълчание в памет на загиналите. На срещата се обсъждат варианти за спирне на бежанския поток през Средиземно море, който е насочен основно към Италия и Гърция.

 

Последните дни кораб със 700 бежанци се преобърна на 200 километра южно от италианския остров Лампедуза, спасени са едва 50 човека, сред които и капитана на плавателния съд. Друг кораб с 300 бежанци потъна в италианските води на Средиземно море, като при инцидента има над 25 удавени. Лодка потъна край бреговете на Либия с около 100 души на борда. Кораб с 200 имигранти на борда потъна край бреговете на гръцкия остров Родос.

 

Над 900 са загиналите в Средиземно море от началото на годината предвид което ЕК обмисля и разполагането на военна флотилия за пресичане на бежанската вълна.

Rivva.info