Българи и гърци купуват „на едро“ имоти в Одрин

21.12.2021

Обезценяването на турската лира доведе до масово пазаруване в южната ни съседка. В последните седмици освен интересът към пазарите, се наблюдава и засилено проучване на имотите в Одрин.

 

От известно време Одрин примамва купувачи на имоти от съседни страни, привлечени от изгодните валутни курсове. Напоследък се наблюдава все по-засилен интерес от български и гръцки граждани, които проучват възможностите на пазара за имоти.

 

„Гръцки граждани от турски произход купуват много имоти тук. Да кажем, ние им продавахме по две-три къщи годишно в миналото, сега те купуват 10 къщи”, каза Серхат Чекер, ръководител на Асоциацията на консултантите по недвижими имоти в Одрин. Той допълни, че гърците купуват и по няколко едностайни апартамента, които отдават под наем.

 

Търсенето от страна на българите също нараства, каза Чекер и добави, че българите предпочитат жилища в тихата провинция. „Много българи искат да си купят имот в Одрин, но бюрокрацията усложнява ситуацията за тези, които нямат двойно гражданство“, добави той. Чекер обясни, че ако желаещите да купят имот, имат само българско гражданство, има възможност това да стане в съседната провинция Текирград или Чорлу, но не и в Одрин.

 

Междувременно хиляди хора от България се стекоха в Одрин през уикенда, за да пазаруват за Коледа и Нова година, заради което се образуваха дълги опашки на пропускателния пункт Капъкуле.

 

„Няма свободни стаи в хотелите в Одрин до навечерието на Нова година. Хотелите в провинцията разполагат с общо 2500 легла и всички стаи са резервирани от българи“, каза Гьокхан Балта, ръководител на местното отделение на Асоциацията на хотелиерите на Турция (TÜROB).

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*