Турция забрани криптовалутата за разплащания

03.08.2021

Борсата Thodex на 27 годишния Фарук Фатих Йозер приключи дейността си. Сметките на компанията са запорирани, полицията е обискирала централата на фирмата, а младият предпиемач който избяга в Албания се издирва.

 

В борсата са инвестирали пари около 390 хил. активни потребители, като сумата която трябва да възстанови борсата е 2 милиярда долара.
По-рано през седмицата турската централна банка забрани използването на криптовалути и криптоактиви за покупка на стоки и услуги. Мерките са предвид обезценяването на турската валута, но като първа страна обявила се против официалното разплащане с криптовалута причини спад и в стойността на биткойн.
През първите три месеца на 2021 година турската лира се обезцени с още 10% спрямо долара, отбелязвайки девета поредна година на загуби.
Турските власти са използвали 165 млрд. щатски долара от валутните резерви на централната банка през 2019 и 2020 г. Кък момента в държавната хазна има около 90 млрд. долара.
Президента Реджеп Ердоган призова за въвеждането на строги регулации на криптопазара, инвестициите в който се увеличиха значително последните дванадесет месеца.
Rivva.info


Коментари