Сръбският съд разреши да си преберем Цветaн Василев

03.10.2020

Висшият съд в Белград потвърдил говността за предаване бившият собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев на българските съдебни власти. Василев е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери, а искането на българската прокуратура за екстрадиране е от 2014 година.

 

Бившият топ банкер избяга в Сърбия след като през ноември 2014 БНБ отне лиценза на еднолично управляваната от него КТБ.  Размерът на депозитите на български граждани във фалиралата финансова инстутуция бе 4 132 милиона лева. 213 000 000 лева са внесли чуждестранни граждани. Сред топ вложителите в КТБ бяха редица общини, сред които изпъкват Бургас с 20 милиона лева и община Белица имаха вложени 11 милиона лева. "Топлофикация-София" претърпяха най-голяма загуба сред родните ни предприятия след като бяха оставили на съхранение 80 милиона лева, а "Булгаргаз" потънаха със 17 милиона.

 

Разследването на прокуратурата установи, че 3 434 милиона лева или 64% от предоставените от КТБ кредити са на предприятия без собствен персонал, новосъздадени/регистрирани преди по малко от 12 месеца/ и са без оперативна, т.е търговска дейност. Обезпеченията по тези кредити са нереализуеми, а покритието на дълга с валидни обезпечения е едва 2%. Две от дружествата на които банката е осигурила финансране са в процедура по несъстоятелност, като ще нанесат загуба на трезора в размер на 14 милиона лева, според доклада на одиторите.pr_20141022_a1_bg.pdf (160Kb). С поста си се раздели Иван Искров, който 12 години бе гувверньор на БНБ.

Депозитите до 100 хиляди лева бяха покрити от гаранционният фонд, с час от реализирана маса на несъстоятелност са възстановени средства на част от топ вложителите в КТБ.

Rivva.infoКоментари