Западните ни съседи отхвърлени от преговори за влизане в ЕС

20.10.2019

Северна Македония остана излъгана след като изпълнила формалните критерии за влизане в ЕС. Началото на годината бившата вече Македония се отказа от името си и стана Северна Македония за да разреши спора с Гърция.

 

На срещата на европейските лидери за стартиране присъединяването на Македония и Албания против бе само един държавен ръководител - френският президент Еманюел Макрон. Франция каза "не" както на кандидатите, така и на започването на присъединителни преговори.

 

Датката министър-председателка и нидерландският премиер се възползваха от изразената позиция на Франция и отхвърлиха разговорите с Албания.

 

Вето на Макрон, което бе оправдано по примера на Англия с наплив на чужденци в страната на петлите, постави началото на двойна криза на доверието в Европейския съюз - и на Балканите, и в Брюксел. Зоран Заев поиска предсрочни парламентарни избори, което ще покаже настроенията в Скопие към ЕС.

 

Европа замрази и присъединителните преговорите за присъединяване на Турция, водените от 14 години насам. Към момента активни са само преговорите за излизане на Англия от съюза.

Rivva.infoКоментари