Турция започна военни действия срещу кюрдите в Сирия(обновена)

11.10.2019

Турската армия атакува Сирия с цел осигуряване на буферна зона 32 километра навътре в съседната й държава.

Армията на южната ни съедка навлезе в сухопъната граница със Сирия. От въздух се обстрелват и четири града контролирани от кюрдската съпрокива.

Операцията "Извор на мира" е с подкрапата на Сирийската национална армия, като основна цел са позициите на кюрдската милиция в Северна Сирия. В бомбандировките участват самолети Ф-16.

 

Нападението на турките военни е възможно след като Тръмп изтегли американските военни които подкрепяха кюрдите. В зоната на бомбандировки има много затвори където кюрди държат терористи от Ислямска държава.  

 

Реджеп Ердоган заплаши Европа, че ако заклеймят военната инвазия в Сирия ще пусне 3 600 000 мигранти към стария континет. САЩ от своя страна предупрупреди Турция, че военните действия застрашават силите които се борят с терористичните организации в района и основно ИДИЛ.

 

Турция е раположила голяма част от военния си флот във водите около Кипър, предвид ескалиралото напрежение около проучванията за добив на петрол и газ в района.

 

Кипър, Гърция и Египет призоваха Турция да сложи край на провокативните си действия в Източното Средиземноморие, включително проучванията за петрол в териториалните води на разделения остров, което е нарушение на международното право.

Rivva.infoКоментари